Yhteistyö työterveyshuollon kanssa

Hyvä ja aktiivinen yhteistyö työnantajan ja työterveyshuollon välillä varmistaa laadukkaan työkykyasioiden hoidon. Yhteistyön avulla pystymme tunnistamaan työkykyriskit varhaisessa vaiheessa ja suunnittelemaan ennakoivat toimenpiteet tehokkaasti.

Työpaikkaselvitys

Kun työ­ter­veys­huol­to­so­pi­mus on teh­ty, työ­ter­veys­hoi­ta­ja so­pii työ­paik­ka­sel­vi­tys­käyn­nin yri­tyk­seen. Työ­paik­ka­sel­vi­tyk­sen poh­jal­ta laa­di­taan yri­tyk­sen työ­ter­veys­suun­ni­tel­ma (toi­min­ta­suun­ni­tel­ma).

Työ­paik­ka­sel­vi­tys su­juu par­hai­ten, kun työ­nan­ta­ja­kin on sii­hen val­mis­tau­tu­nut etu­kä­teen. Työ­tur­val­li­suus­lain mu­kai­ses­ti työ­nan­ta­jal­le kuu­luu työ­hön liit­ty­vien ris­kien ar­vioin­ti (esi­mer­kik­si STM ris­kien ar­vioin­ti­lo­mak­keil­la), ja nä­mä ris­kien ar­vioin­nit kan­nat­taa lä­het­tää etu­kä­teen työ­ter­veys­huol­toon. Työ­nan­ta­jan kuu­luu pi­tää myös ke­mi­kaa­li­luet­te­loa työs­sä käy­tet­tä­vis­tä ke­mi­kaa­leis­ta. Se­kin kan­nat­taa toi­mit­taa etu­kä­teen. Työ­ter­veys­huol­lol­le kuu­luu työ­hön liit­ty­vien ris­kien ter­vey­del­li­sen mer­ki­tyk­sen ar­vioin­ti työ­paik­ka­sel­vi­tys­käyn­nil­lä ja käyn­nin ra­por­tis­sa.

Työ­paik­ka­sel­vi­tys­ra­por­tin on ol­ta­va työn­te­ki­jöi­den näh­tä­vil­lä. Jos ra­por­tis­ta jää ky­syt­tä­vää, kan­nat­taa ol­la yh­tey­des­sä omaan työ­ter­veys­hoi­ta­jaan.

Toiminta­suunnitelma­

Toi­min­ta­suun­ni­tel­ma teh­dään ta­val­li­ses­ti työ­paik­ka­sel­vi­tyk­sen jäl­keen, kun tie­de­tään työ­hön liit­ty­vät ris­kit ja nii­den ter­vey­del­li­nen mer­ki­tys.

Toi­min­ta­suun­ni­tel­mas­sa so­vi­taan so­pi­mus­ta tar­kem­min, mi­tä käy­tän­nön toi­mia työ­ter­veys­huol­to te­kee suun­ni­tel­ma­kau­del­la. Sii­hen kir­ja­taan työ­ter­vey­syh­teis­työn ta­voit­teet ja ai­ka­tau­lu­te­taan esi­mer­kik­si ter­veys­tar­kas­tuk­set, tu­le­vat mah­dol­li­set suun­na­tut työ­paik­ka­sel­vi­tyk­set ja kaik­ki muut­kin yh­teis­työn muo­dot, ku­ten vaik­ka fy­sio­te­ra­peut­tien ja psy­ko­lo­gien mah­dol­li­set pal­ve­lut. Ke­lan kor­vausk­ri­tee­rit edel­lyt­tä­vät, et­tä toi­min­ta­suun­ni­tel­ma on ajan ta­sal­la. Toi­min­ta­suun­ni­tel­mas­sa on ol­ta­va näh­tä­vil­lä myös työn­te­ki­jöi­den mää­rä.

Terveystarkastukset ja työkyvyn arviointi

La­ki­sää­teis­tä työ­ter­veys­huol­toa on ter­veys­tar­kas­tus­tar­peen ar­vioin­ti ja ter­veys­tar­kas­tuk­set työn­te­ki­jöil­le, joi­den työs­sä on eri­tyis­tä sai­ras­tu­mi­sen vaa­raa ai­heut­ta­via te­ki­jöi­tä, se­kä sil­loin, kun työn­te­ki­jöi­den työ- ja toi­min­ta­ky­kyä on tar­peen sel­vi­tel­lä. Näi­hin ter­veys­tar­kas­tuk­siin kuu­luu neu­von­nan ja oh­jauk­sen li­säk­si kun­tou­tus­tar­peen ar­vioin­ti ja kun­tou­tuk­seen oh­jaa­mi­nen se­kä jäl­jel­lä ole­van työ­ky­vyn ar­vioin­ti, esi­mer­kik­si Ke­lan 90 sv-päi­vän täyt­tyes­sä, kun­tou­tus­tu­kea tai työ­ky­vyt­tö­myy­se­lä­ket­tä ha­kies­sa.

Työ­nan­ta­ja voi ai­na myös pyy­tää työn­te­ki­jän­sä työ­ky­vyn ar­vioin­tia, jos työ­ky­kyi­syy­des­tä on he­rän­nyt huol­ta. Meil­lä on käy­tös­sä tä­tä var­ten lo­ma­ke: työ­ky­vyn ar­vioin­ti­pyyn­tö, jon­ka työ­nan­ta­ja ja työn­te­ki­jä voi­vat yh­des­sä täyt­tää ja lä­het­tää työ­ter­veys­huol­toon. Työ­ky­vyn ar­vioin­nis­ta teh­dään kir­jal­li­nen lau­sun­to, mut­ta tar­vit­taes­sa voi ol­la hy­vä jär­jes­tää työ­ter­veys­neu­vot­te­lu.

Työterveysneuvottelu

Työ­ter­veys­neu­vot­te­lus­sa poh­di­taan työn­te­ki­jän työ­ky­vyn ja työ­teh­tä­vien yh­teen­so­vit­ta­mis­ta ja tar­vit­ta­via tu­ki­toi­mia. Neu­vot­te­lus­sa kä­si­tel­lään työn­te­ki­jän työ- ja toi­min­ta­ky­kyä, ei sai­rauk­sia. Ta­voit­tee­na on löy­tää yh­des­sä rat­kai­su­ja on­gel­miin.

Työ­nan­ta­jan kan­nat­taa miet­tiä en­nen neu­vot­te­lua, on­ko tar­jol­la mui­ta teh­tä­viä kuin mi­tä työn­te­ki­jä on tä­hän as­ti teh­nyt, tai on­ko työn­te­ki­jän työn­ku­vaa mah­dol­lis­ta muo­ka­ta. Työ­ky­vyn ja työn yh­teen­so­vit­ta­mi­sen kei­no­ja voi­vat ol­la työ­teh­tä­vien muu­tok­set tai osa-ai­kais­ta­mi­nen, jos­kus li­sä­kou­lu­tus tai jo­pa eläk­keen ha­ke­mi­nen. Työ­ter­veys­neu­vot­te­lu on osal­lis­tu­jil­le luot­ta­muk­sel­li­nen, ku­ten myös sii­tä laa­dit­ta­va muis­tio. Neuvotteluun valmistautumisohjeen ja muistiopohjan löydät täältä.

30 päivän ilmoitus

Työ­nan­ta­jan on teh­tä­vä il­moi­tus työ­ter­veys­huol­toon, kun työn­te­ki­jä on ol­lut vuo­den si­säl­lä 30 päi­vää työ­ky­vy­tön. Il­moi­tus on la­ki­sää­tei­nen ja lä­he­te­tään omal­le työ­ter­veys­hoi­ta­jal­le, jo­ka kir­jaa sen po­ti­las­tie­to­jär­jes­tel­mään.

Il­moi­tuk­ses­sa esi­mie­hen on otet­ta­va kan­taa, tar­vi­taan­ko työ­ter­veys­huol­lol­ta toi­men­pi­tei­tä täs­sä vai­hees­sa vai ei.

90 päivän lausunto työssä jatkamisen mahdollisuuksista

90 työ­ky­vyt­tö­myys­päi­vän lä­hes­tyes­sä hen­ki­lö saa Ke­lal­ta kir­jeen, jos­sa ke­ho­te­taan ha­keu­tu­maan työ­ter­veys­lää­kä­rin vas­taa­no­tol­le työs­sä jat­ka­mi­sen lau­sun­toa var­ten, muu­ten Ke­la lo­pet­taa sai­raus­päi­vä­ra­han mak­sa­mi­sen. Työ­ter­veys­lää­kä­ri ot­taa lau­sun­nos­sa kan­taa sen het­ki­seen työ­ky­kyyn ja työs­sä jat­ka­mi­sen mah­dol­li­suuk­siin. Tä­män sel­vit­tä­mi­sek­si työ­ter­veys­neu­vot­te­lun pi­tä­mi­nen voi ol­la tar­peen.

Työterveyslääkäri tekee yhteistyötä moniammatillisen tiimin kanssa

Työpaikalle nimetty työterveyslääkäri tekee yhteistyötä moniammatillisen työterveystiiminsä kanssa terveystarkastuksissa, työkykyarvioissa ja työpaikkatoiminnassa. Työterveyslääkäri tuntee työpaikan erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavat altisteet ja hallitsee työkyvyn tukitoimet. Lääkärin vastaanotolla toteutetaan työterveyspainotteista, yleislääkäritasoista sairaanhoitoa sen kuuluessa työterveyshuoltosopimukseen asian vaatimassa laajuudessa hyödyntäen muita työterveyshuollon ammattiosaajia ja tarvittaessa myös erikoissairaanhoitoa. Osa asioista on mahdollista hoitaa myös etävastaanotolla.

Työterveyshoitaja vastaa asiakasyritysten työterveyshuollon suunnittelusta, koordinoinnista, toteutumisen ja vaikuttavuuden seurannasta sekä laadun kehittämisestä

Työterveyshoitaja tekee työtään ottaen huomioon työelämässä ja yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset ja niiden vaikutukset työntekijöiden ja työyhteisöjen terveyteen. Tehtäviin kuuluu työyhteisöjen työ- ja toimintakykyä edistävien toimintojen suunnittelu, koordinointi, toteutus ja seuranta.

Työterveyshoitaja toteuttaa työpaikkaselvityksiä, terveysneuvontaa, ensiapuvalmiuden suunnittelua ja antaa ensiapukoulutusta.  Työterveyshoitajat tekevät terveystarkastuksia ja niihin liittyviä tutkimuksia kuten kuulo- ja näöntutkimuksia sekä verenpaineen mittauksia ja antavat rokotuksia. Lisäksi työterveyshoitajan tehtäviin kuuluu työterveyspainotteinen sairaanhoito.

Työfysioterapeuttien tehtävät ovat pääosin ennaltaehkäiseviä

Työ­fy­sio­te­ra­peut­tien teh­tä­viin kuu­lu­vat työn fyy­si­sen kuor­mit­ta­vuu­den ar­vioin­ti ja er­go­no­miaoh­jauk­set. Fyy­si­ses­ti kuor­mit­ta­vis­sa töis­sä on­gel­ma­na voi ol­la riit­tä­mä­tön fyy­si­nen kun­to, jol­loin työ­vuo­ron jäl­keen ei eh­di pa­lau­tua seu­raa­vaan vuo­roon men­nes­sä. Yli­kuor­mit­tu­mi­nen joh­taa täl­löin uu­pu­mi­seen ja eri­lai­siin ki­pu­ti­loi­hin. Työ­fy­sio­te­ra­peu­teil­lam­me on val­miu­det kun­to­tes­tauk­siin, joi­ta voi ol­la tar­peen teh­dä työ­ky­vyn sel­vit­tä­mi­sek­si työ­hön tul­les­sa tai työn kes­täes­sä.

Työterveyspsykologien tehtävät ovat pääosin ennaltaehkäiseviä

Työ­ter­veysp­sy­ko­lo­git voi­vat ar­vioi­da työn hen­kis­tä kuor­mit­ta­vuut­ta ja hen­ki­lön työ­ky­kyä täs­tä nä­kö­kul­mas­ta. Psy­ko­lo­git voi­vat tar­vit­taes­sa osal­lis­tua työyh­tei­sö­jen ris­ti­rii­ta­ti­lan­tei­den rat­ko­mi­seen tai ol­la yk­si­löi­den tu­ke­na työe­lä­män muu­tos­ti­lan­teis­sa tai elä­män­kaa­ren eri vai­heis­sa. Yk­si­tyi­se­lä­män krii­sei­hin voi apua ja tu­kea saa­da paik­ka­kun­ta­koh­tai­ses­ti myös muual­ta kuin työ­ter­veys­huol­los­ta.

Ravitsemisterapeutti edistää terveyttä

Ravitsemusterapialla edistetään terveyttä ja voidaan ehkäistä ja hoitaa sairauksia ja niistä aiheutuvia oireita. Näin voidaan ylläpitää ja parantaa työntekijän työkykyä ja vireystilaa.

Työterveyshuollon ravitsemusterapeutin ohjauksesta hyötyvät asiakkaat, joilla on esimerkiksi vuorotyö tai työaikaisen ruokailun toteuttamista hankaloittava työ. Ravitsemusterapeutin avusta voivat erityisesti hyötyä myös ne asiakkaat, joilla on vatsaongelmia, ylipainoa tai lihavuutta, korkea verensokeri tai palautumiseen ja vireystilaan liittyviä ongelmia.

Psykiatrinen sairaanhoitaja tukee työkykyä

Työterveyshuollossa työskentelevät psykiatriset sairaanhoitajat antavat keskusteluapua, tietoa ja tukea mielenterveyden häiriöistä kärsiville tai erilaisia kriisitilanteita kohtaaville osana työkyvyn tukea.

Vastaanottohoitaja tärkeä hoidon tarpeen arvioinnissa

Vastaanottohoitaja on ensimmäinen kontakti aikaa varatessa ja vastaanotolle tullessa. Asiantuntevat vastaanottohoitajamme tekevät hoidon tarpeen arviointia ja asiakaspalvelua. He avustavat myös monissa toimenpiteissä.

Ota yhteyttä

Kun tarvitset itsellesi tai työntekijöillesi työterveyshuoltoa, ota yhteyttä alueesi palvelupäällikköön.

Kuo­pio, Nil­siä, Tuus­nie­mi
Tuula Savolainen
044 7918 201
tuula.savolainen@jstt.fi

Sii­lin­jär­vi, La­pin­lah­ti
Jaa­na St­ren­gell
044 7918 481
jaa­na.st­ren­gell@jstt.fi

Var­kaus ja usean paik­ka­kun­nan so­pi­muk­set
Lei­la Kei­nä­nen
044 7918 451
lei­la.kei­na­nen@jstt.fi

Tai täytä ja lähetä sähköisesti oheinen lomake, otamme sinuun yhteyttä.