Järviseudun ja Kallaveden Työterveys
Ajanvaraus 017 218 288
© 2023 Järviseudun ja Kallaveden Työterveys Oy
Tietosuojaselosteet
Kun työnantajasi on tehnyt kanssamme työterveyshuoltosopimuksen, työterveyshoitaja sopii työpaikkaselvityskäynnin yritykseesi. Työpaikkaselvityksen pohjalta laaditaan yrityksen työterveyssuunnitelma (toimintasuunnitelma).
Työturvallisuuslain mukaisesti työnantajalle kuuluu työhön liittyvien riskien arviointi. Työterveyshuollolle kuuluu työhön liittyvien riskien terveydellisen merkityksen arviointi työpaikkaselvityskäynnillä ja käynnin raportissa.
Lisätietoa yrityksesi työterveyshuoltosopimuksen sisällöstä ja muista työterveyshuoltoon liittyvistä asioista saat esihenkilöltäsi.
Toimintasuunnitelma tehdään tavallisesti työpaikkaselvityksen jälkeen, kun tiedetään työhön liittyvät riskit ja niiden terveydellinen merkitys.
Toimintasuunnitelmassa sovitaan sopimusta tarkemmin, mitä käytännön toimia työterveyshuolto tekee suunnitelmakaudella. Siihen kirjataan työterveysyhteistyön tavoitteet ja aikataulutetaan esimerkiksi terveystarkastukset, tulevat mahdolliset suunnatut työpaikkaselvitykset ja kaikki muutkin yhteistyön muodot, kuten vaikka fysioterapeuttien ja psykologien mahdolliset palvelut. Toimintasuunnitelman sisällöstä saat tietoa esihenkilöltäsi.
Lakisääteistä työterveyshuoltoa on työntekijän terveystarkastustarpeen arviointi ja terveystarkastusten tekeminen. Terveystarkastuksiin kuuluu neuvonnan ja ohjauksen lisäksi kuntoutustarpeen arviointi, kuntoutukseen ohjaaminen ja työkyvyn arviointi.
Työnantaja voi aina myös pyytää työntekijänsä työkyvyn arviointia, jos työkykyisyydestä on herännyt huolta. Työkyvyn arvioinnista tehdään kirjallinen lausunto, mutta tarvittaessa voi olla hyvä järjestää työterveysneuvottelu.
Työterveysneuvottelussa pohditaan työntekijän työkyvyn ja työtehtävien yhteensovittamista sekä tarvittavia tukitoimia. Neuvottelussa käsitellään työntekijän työ- ja toimintakykyä, ei sairauksia. Tavoitteena on löytää yhdessä ratkaisuja ongelmiin.
Työkyvyn ja työn yhteensovittamisen keinoja voivat olla työtehtävien muutokset tai osa-aikaistaminen, joskus lisäkoulutus tai jopa eläkkeen hakeminen. Työterveysneuvottelu on luottamuksellinen. Työterveysneuvotteluun valmistautumiseen löydät vinkkejä ohjeesta Työterveysneuvotteluun valmistautuminen.
Jos olet työkyvyttömänä ja sinulla lähestyy 90 työkyvyttömyyspäivää, saat Kelalta kirjeen, jossa sinua kehotetaan hakeutumaan työterveyslääkärin vastaanotolle työssä jatkamisen lausuntoa varten, muuten Kela lopettaa sairauspäivärahan maksamisen. Työterveyslääkäri ottaa lausunnossa kantaa sen hetkiseen työkykyysi ja työssä jatkamisen mahdollisuuksiin. Tämän selvittämiseksi työterveysneuvottelun pitäminen voi olla tarpeen.
Työpaikalle nimetty työterveyslääkäri tekee yhteistyötä moniammatillisen työterveystiiminsä kanssa terveystarkastuksissa, työkykyarvioissa ja työpaikkatoiminnassa. Työterveyslääkäri tuntee työpaikan erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavat altisteet ja hallitsee työkyvyn tukitoimet. Lääkärin vastaanotolla toteutetaan työterveyspainotteista, yleislääkäritasoista sairaanhoitoa sen kuuluessa työterveyshuoltosopimukseen asian vaatimassa laajuudessa hyödyntäen muita työterveyshuollon ammattiosaajia ja tarvittaessa myös erikoissairaanhoitoa. Osa asioista on mahdollista hoitaa myös etävastaanotolla.
Työfysioterapeuttien tehtäviin kuuluvat työn fyysisen kuormittavuuden arviointi ja ergonomiaohjaukset. Fyysisesti kuormittavissa töissä ongelmana voi olla riittämätön fyysinen kunto, jolloin työvuoron jälkeen ei ehdi palautua seuraavaan vuoroon mennessä. Ylikuormittuminen johtaa tällöin uupumiseen ja erilaisiin kiputiloihin. Työfysioterapeuteillamme on valmiudet kuntotestauksiin, joita voi olla tarpeen tehdä työkyvyn selvittämiseksi työhön tullessa tai työn kestäessä.
Työterveyshoitaja tekee työtään ottaen huomioon työelämässä ja yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset ja niiden vaikutukset työntekijöiden ja työyhteisöjen terveyteen. Tehtäviin kuuluu työyhteisöjen työ- ja toimintakykyä edistävien toimintojen suunnittelu, koordinointi, toteutus ja seuranta.
Työterveyshoitaja toteuttaa työpaikkaselvityksiä, terveysneuvontaa, ensiapuvalmiuden suunnittelua ja antaa ensiapukoulutusta. Työterveyshoitajat tekevät terveystarkastuksia ja niihin liittyviä tutkimuksia kuten kuulo- ja näöntutkimuksia sekä verenpaineen mittauksia ja antavat rokotuksia. Lisäksi työterveyshoitajan tehtäviin kuuluu työterveyspainotteinen sairaanhoito.
Työterveyspsykologit voivat arvioida työn henkistä kuormittavuutta ja henkilön työkykyä tästä näkökulmasta. Psykologit voivat tarvittaessa osallistua työyhteisöjen ristiriitatilanteiden ratkomiseen ja olla yksilöiden tukena työelämän muutostilanteissa tai elämänkaaren eri vaiheissa.
Ravitsemusterapialla edistetään terveyttä ja voidaan ehkäistä ja hoitaa sairauksia ja niistä aiheutuvia oireita. Näin voidaan ylläpitää ja parantaa työntekijän työkykyä ja vireystilaa.
Työterveyshuollon ravitsemusterapeutin ohjauksesta hyötyvät asiakkaat, joilla on esimerkiksi vuorotyö tai työaikaisen ruokailun toteuttamista hankaloittava työ. Ravitsemusterapeutin avusta voivat erityisesti hyötyä myös ne asiakkaat, joilla on vatsaongelmia, ylipainoa tai lihavuutta, korkea verensokeri tai palautumiseen ja vireystilaan liittyviä ongelmia.
Työterveyshuollossa työskentelevät psykiatriset sairaanhoitajat antavat keskusteluapua, tietoa ja tukea mielenterveyden häiriöistä kärsiville tai erilaisia kriisitilanteita kohtaaville osana työkyvyn tukea.
Vastaanottohoitaja on ensimmäinen kontakti aikaa varatessa ja vastaanotolle tullessa. Asiantuntevat vastaanottohoitajamme tekevät hoidon tarpeen arviointia ja asiakaspalvelua. He avustavat myös monissa toimenpiteissä.