Palaute

Tämän sivun kautta voit antaa palautetta työterveyspalveluihin tai nettisivuihimme liittyen.

Huomioithan, että tätä kautta et voi tehdä ajanvarauksia, varattujen aikojen perumisia/siirtoja, reseptien uusintapyyntöjä tai tiedustella henkilökohtaisia terveydentilaan liittyviä asioita.

Vastaamme palautteisiin mahdollisimman pian.

Valitse ensin toimipaikka, jota palautteesi koskee:

Mitä voit tehdä, jos olet tyytymätön saamaasi hoitoon tai palveluun?

1. Käsittele asia palvelua tai hoitoa antaneessa toimipisteessä.

Ensisijainen tapa selvittää palvelussa tai hoidossa ilmennyt ongelma on keskustelu toimipisteessä. Keskustele kyseessä olevan henkilön tai hänen esihenkilönsä kanssa. Voit antaa palautetta myös toimipisteen palvelupäällikölle tai yllä olevan palautekanavan kautta. Näin asiat voidaan selvittää nopeasti. Toimipisteiden palvelupäälliköt ovat:

  • Lapinlahti ja Siilinjärvi: Jaana Strengell, jaana.strengell(at)jstt.fi
  • Viestikatu, Nilsiä ja Tuusniemi: Tuula Savolainen, tuula.savolainen(at)jstt.fi
  • KYS toimipiste: Maarika Jääskeläinen, maarika.jaaskelainen(at)jstt.fi
  • Varkaus: Leila Keinänen, leila.keinanen(at)jstt.fi

2. Pyydä asian käsittelyyn apua hyvinvointialueen potilasasiavastaavalta.

Voit myös ottaa yhteyttä terveydenhuollon asioissa potilasasiavastaavaan, jos tarvitset apua ja neuvoja asian käsittelyssä. Potilasasiavastaavien yhteystiedot löytyvät PSHVA:n verkkosivuilta ja potilasasiavastaavien yhteinen neuvontapuhelinnumero on 044 461 0850 ma-pe 9–11.30.

Potilasasiavastaavan tehtävästä säädetään laissa Potilaan oikeuksista ja asemasta (Potilaslaki 785/1992, Laki potilas- ja sosiaaliasiavastaavista 793/2023).

  • Voit ottaa yhteyttä potilasasiavastaavaan, jos tarvitset lisätietoja oikeuksistasi terveydenhuollossa tai olet tyytymätön saamaasi hoitoon tai kohteluun.
  • Potilasasiavastaava ei ota kantaa hoitopäätöksiin, hoidon toteutumiseen tai siihen, onko hoidossa tapahtunut potilasvahinko. Potilasasiavastaava ei tulkitse potilasasiakirjojen sisältöä.

3. Jos keskustelu ei auta, voit tehdä kirjallisen muistutuksen toimintayksikköön.

Kirjoita mahdollisimman selkeä kuvaus asiasta, josta haluat tehdä muistutuksen. Kerro mahdollisimman tarkasti tapahtumasta, milloin ja missä se sattui. Kerro selkeästi, mihin olet tyytymätön saamassasi palvelussa tai hoidossa. Voit tehdä muistutuksen vapaamuotoisesti tai käyttää verkkosivuillamme olevaa Potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain mukainen muistutus -lomaketta. Lähetä muistutus ylilääkärille tai apulaisylilääkärille. Hänen täytyy selvittää asia ja vastata sinulle kirjallisesti. Vastaus annetaan noin kuukauden sisällä.

Jos asiakas tai potilas ei sairauden, henkisen toimintakyvyn vajavuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi kykene itse tekemään muistutusta tai jos hän on kuollut, muistutuksen voi tehdä hänen laillinen edustajansa, omaisensa tai muu läheisensä.

4. Jos et ole tyytyväinen muistutukseen saamaasi vastaukseen, voit tehdä kantelun aluehallintovirastoon (erityistapauksissa Valviraan).

Lähes kaikki sosiaali- tai terveydenhuoltoa koskevat kantelut kuuluvat aluehallintovirastoille. Ohjeet kantelun tekemiseen löydät aluehallintoviraston verkkosivuilta.

Tee terveydenhuollon kantelu Valviraan vain silloin, jos epäilet hoitovirheen johtaneen potilaan kuolemaan tai vaikeaan pysyvään vammautumiseen. Valviran verkkosivuilla on ohjeet kanteluiden laatimiseen. Valvira siirtää kantelun aluehallintoviraston käsittelyyn, mikäli asia kuuluu aluehallintoviraston vastuulle. Tämä hidastaa kantelun käsittelyä merkittävästi.